Weil ich vorgestern so begeistert war, habe ich dem Caffè A Casa in der Servitengasse gestern noch einen zweiten Besuch abgestattet. Und auch diesmal wurde ich nicht enttäuscht. Heute war ein Yirgacheffe aus Äthiopien im Ausschank:
Origin: Ethiopia
Region: Yirga Cheffe
Type: Arabica
Varietal: Ethiopia Heirloom
Altitude: 2000-2300 m. ASL
Processing: Fully wet-processedFlavors: Floral
Body: Medium
Acidity: Bright, crispYirga Cheffe coffee consists entirely of peaberries, a kind of bean that results when the coffee fruit develops only a single, oval bean rather than the usual pair of flat-sided beans. Peaberries produce a somewhat different (often better) cup than normal beans from the same crop, from which they may or may not be separated during grading. Peaberry beans are very rare, occurring at a rate of about 5% in all coffee crops.
Yirga Cheffe is a coffee region in southern Ethiopia that produces distinctively floral- and fruit-toned coffees from traditional varieties of Arabica. Yirga Cheffe coffees like this one processed by the wet or washed method (fruit skin and pulp is removed before drying) typically express great aromatic complexity and intensity with a particular emphasis on citrus and floral notes.
Tasting Notes:
Delicate floral character, crisp, complex. Fresh-cut fir, cherryish fruit, ripe citrus, a hint of cocoaish chocolate in aroma and cup.
Auch dieser hatte wunderbar harmonische Säuren, die sich gut in ein schokoladiges Grundaroma einpassten. Auch die Konsistenz des Espressos war gestern wieder sehr samtig.
Abermals mein Fazit für das Caffè A Casa: unbedingt probieren!